Lasten kanssa lumikenkäilemään

Miksi lapsille markkinoidut lumikengät kannattaa jättää hyllyyn ja miten varautua ”lapsitilanteisiin” lumikenkäillessä.

 

Yläilmakehän polaariset pyörteet ovat tarjoilleet kunnon lumisen talven jo toistamiseen Etelä-Suomeenkin, ja talviretkeilyssä joutuu pakostakin ottamaan huomioon liikkumisen syvässä lumessa. Kun lasten kanssa lähdetään lumiseen metsään liikkumaan, itsenäisesti liikkuvalle pikkuseikkailijalle lumikengät ovat monesti se helpoimmin lähestyttävä vaihtoehto. Pari asiaa kannattaa kuitenkin huomioida.

Luminen Sipoonkorpi kutsuu lumikenkäilemään

Luminen Sipoonkorpi kutsuu lumikenkäilemään

 

Miten valita lumikengät lapselle

Lumikengät houkuttelevat tutkimaan metsää polun ulkopuolelta

Lumikengät houkuttelevat tutkimaan metsää polun ulkopuolelta

Lumikenkiä löytyy markkinoilta monenlaisia. Jätetään tässä kuitenkin tarkastelusta pois puiset perinnemallit tai lumikenkäjuoksuun suunnitellut erikoisuudet, ja keskitytään kahteen yleisimpään vaihtoehtoon: putkirunkoiseen ja komposiittiseen vaihtoehtoon. 

Putkirunkoinen on rakennettu ulkokehää kiertävästä metalliputkesta, jonka välille on pingotettu kankaan tapainen. Putkirunkoiset ovat tuntumaltaan joustavampia materiaalinsa vuoksi, ja isommalla pinta-alalla varustetut lumikengät ovat lähes poikkeuksetta putkirunkoisia. Komposiittiset ovat kokonaan muovista puristettuja, tuntumaltaan jäykkiä ja pienempiä pohjapinta-alaltaan. Hintahaitarin molemmista päistä löytyy molempia malleja, eli perusrakenne ei sinänsä korreloi hinnan kanssa.

Erityisesti lapsille markkinoitavat lumikengät tuntuvat olevan järjestään erittäin pienikokoisia komposiittikenkiä. Lapsen kannalta näiden hyvä puoli on keveys ja kapeus, jolloin kävely on helpompaa. Huonot puolet ovat olematon kantavuus ilman täydellistä hankikantoa, ja erittäin lyhyt käyttöikä painorajoituksen vuoksi.

Kun aloimme kartoittamaan vaihtoehtoja lapsillemme, päädyimme hyvin nopeasti XXL-liikkeen MacKenzie-merkkiseen, vaikka niitä ei juurikaan markkinoitu lapsille. Perustelut olivat seuraavat:

 • Edullinen hinta, sillä ei tuntunut perustellulta panostaa lasten lumikenkiin liikaa. Suuremmalla rahallisella panostuksella saa sellaista laatua ja toimintavarmuutta, jota ei tarvita lasten kanssa tehtävissä retkissä

 • Riittävän suuri pinta-ala, jotta toimivat myös vajaalla hankikannolla. Tämä tekee kävelystä hieman raskaampaa, mutta ei tässä nyt ole tarkoitus ihan lentääkään

 • Putkirunkoinen rakenne mahdollistaa omatoimiset korjaustoimenpiteet, jos jokin kohta hajoaa. Pitäisi olla siis ekologinen valinta elinkaaren näkökulmasta

 • Ei klipsiä takana vaan umpiremmi, jolloin vähemmän hajoavia osia siteessä

 • Painorajoitus <54 kg tarkoittaa, että meidän 3-vuotias erämies kävelee näillä kengillä, kunnes voi vaihtaa täysverisiin aikuisen kenkiin. Siis hyvin pitkäikäinen hankinta – toisin kuin ”kids”-etuliitteellä varustetut muovilipareet, joista kasvaa pois hetkessä

 • Siteet kiristyvät hyvin myös pienten, koon 28 Kuomien ympärille.

 

Ei sauvoja häiritsemään 

Monesti aikuisille suunnatuissa lumikenkäilyohjeissa korostetaan sauvojen merkitystä. Vaikka aikuisille sauvat tuovat varmasti lisää vauhtia ja liikunnallisuutta, lasten kanssa sauvat tulee ehdottomasti jättää kotiin. Ensinnäkin, varusteiden sitominen jalkojen lisäksi käsiin on hyvä keino nostaa naperon ahdistus tappiin ja pilata hyvä retki. Toiseksi, lumikengillä kävelemisen oppii paljon paremmin, kun sauvat eivät häiritse normaalia tasapainon syntymistä kävelyssä. 

 

Olosuhteiden huomiointi

Tässä vaiheessa lumikengät lähti pois jaloista

Tässä vaiheessa lumikengät lähti pois jaloista

Vaikka päätyisit meidän tavoin suuremman pinta-alan lumikenkiin, lumiolosuhteiden huomioimisella on silti suuri merkitys. Suuretkaan kengät eivät kanna höttöisessä pakkaslumessa, ja lumikengän päälle kertyvä lumi tekee kävelystä raskasta. Kannattaa siis pyrkiä hyödyntämään hankikantoa muistuttavat kelit.

Myös maasto vaikuttaa paljon lumikenkäilyn miellyttävyyteen. Puiden ylitykset ja risukot ovat hyviä motivaationtappajia lumikenkäilevälle minisamoajalle, joten kannattaa pyrkiä helppoon maastoon retkelle. Suot, aarniometsät ja kallioiset alueet tarjoavat yleensä hyviä paikkoja.

Lopuksi, kovin jyrkät alamäet ovat haastavia kävellä alas lumikengillä. Tähän kun yhdistää pienen lapsen ja syvän lumihangen, voi kaatuminen ilman aikuisen läheisyyttä olla jopa vaarallista. Ole siis lapsen lähellä erityisesti alamäissä.

 

Varautuminen ”tilanteisiin”

Retkeily lasten kanssa on oikeastaan suurimmalta osin erilaisiin tilanteisiin varautumista. Eli mitä tehdään, jos varpaat kylmenee, motivaatio loppuu, kiukuttaa, kakattaa, janottaa, haluaa juuri samanlaisen kepin kuin veli ja niin edespäin? Omien retkeilytaitojen harjoittelu ja uusien menetelmien kokeilu kannattaa pitää rajattuna pienten lasten kanssa liikkuessa.

Tässä lumikenkäilyn osalta hyvä muistilista onnistumistodennäköisyyden nostamiseen:

 • Kannattaa suunnitella reitti niin, että lähellä kulkee koko ajan kävelykelpoinen polku. Lasten innostus lumikenkiin voi lopahtaa yhtä nopeasti kuin syttyikin, joten kävelykelpoinen polku mahdollistaa retken jatkamisen

 • Lumikenkiä kannattaa käyttää kallioiden, kuusenalusten ja muiden piilopaikkojen tutkimiseen, lumimiesleikkeihin ja aarteiden etsimiseen – hyvällä tarinalla saa ihmeitä aikaan

 • Jos tarkoitus on lähteä maastoon, josta ei kävellä takaisin, kannattaa mukaan ottaa ahkio, jolla hyytyneen jälkikasvun voi hinata takaisin kohtuullisella vaivalla

 • Mikäli mahdollista, valitse itsellesi sellainen reppu mihin voi remmillä kiinnittää lapsen lumikengät kotimatkaa varten. Ultrakevyet rinkat ja pienet päiväreput ovat yleensä huonoja ulkopuolisten kiinnityskohtien osalta. Yhdellä irtoremmillä saat lumikengät nopeasti siteistä kiinni reppuun ja se voi olla pelastus – yritäpä kantaa sekä väsynyt retkeilijä että lumikengät lähtöpisteeseen

 • Pientä jalkaa kiinnitettäessä räikkäside saattaa helposti mennä liian tiukalle. Älä kiirehdi siis lumikengän kiinnittämisessä, sillä liian tiukka side hiertää jalkaa ja estää verenkiertoa.

Lopuksi on hyvä todeta, että onnistunut retki syntyy lyhyistä etäisyyksistä, valmiista eväistä, yhdessä tekemisestä ja hyvistä varasuunnitelmista! 

Unknown-1.jpg
Henry SaloComment